FAQ
Blijf op de hoogte
WAT IS EEN ONDERNEMING IN MOEILIJKHEDEN ?
Een onderneming in moeilijkheden (OIM) komt niet in aanmerking voor steun volgens de algemene groepsvrijstellingsverordening van de Europese Unie.
De solvabiliteit van een onderneming geeft inzicht in de financiële gezondheid van een bedrijf op de langere termijn. Een ‘onderneming in moeilijkheden is een onderneming met een zwakke solvabiliteit. Het refereert dus niet alleen aan bedrijven in faling of gerechtelijke reorganisatie, maar gaat veel breder. De status van jouw bedrijf (OIM of niet) volgt uit een berekening volgens een formule, die deels afhangt van de grootte van het bedrijf.
Dit betekent dat:
op datum van de indiening van de steunaanvraag de onderneming geen OIM mag zijn.
ondernemingen die op datum van de indiening toch OIM zijn, moeten kunnen aantonen dat op het moment van de steunaanvraag een remediëring is gebeurd.
Aanvragen die aan een van deze twee voorwaarden niet voldoen, zijn onontvankelijk.
Via de rekenmodule van VLAIO kan je dit berekenen.
WAT IS DE MINIMIS-REGEL ?
De-minimis is een uitzondering op de logge Europese procedures voor staatsteun.
Een onderneming mag volgens deze verordening in de voorbije drie jaar (huidig lopende jaar en twee voorgaande belastingjaren) niet meer dan € 200.000 de-minimissteun hebben ontvangen. Voor de transportsector werd deze drempel verlaagd tot € 100.000. Hierbij is het moment van de toekenning van de steun van tel en niet het moment van uitbetaling van de steun.
​
De andere steuninstrumenten van VLAIO vallen niet onder de-minimis:
Een aantal daarvan zijn gebaseerd op de AGVV: Strategische transformatiesteun, Ecologiepremie+, Strategische ecologiesteun, Onderzoeksproject, Ontwikkelingsproject, Baekeland-mandaten, Innovatiemandaten, Innovatieve Starterssteun, Ontwikkelingsproject op pilootschaal, Steun voor clusterorganisaties, Screen Flanders, Thematische ICON-projecten en Bedrijvencentra en doorgangsgebouwen.
Enkele andere steuninstrumenten zijn via een aanmelding goedgekeurd door de Europese Commissie: Compensatie indirecte emissiekosten en Incubatoren.
Een aantal zijn gebaseerd op de Tijdelijke kaderregeling inzake staatssteun ter ondersteuning van de economie vanwege de huidige COVID-19-uitbraak: Corona-omboekingspremie (3.1.), Globalisatiemechanisme (3.12), Strategische transformatiesteun COVID-19 (3.8), Voorschot voor organisatoren van evenementen (3.1), Vlaams Beschermingsmechanisme 4 (3.1), Vlaams Beschermingsmechanisme 5 (3.1), Vlaams Beschermingsmechanisme 6 (3.1), Vlaams Beschermingsmechanisme 7 (3.1), Vlaams Beschermingsmechanisme 8 (3.1), Vlaams Beschermingsmechanisme 9(3.1), Vlaams Beschermingsmechanisme 10 (3.1) en Globalisatiemechanisme 2021 (3.12).
​
Deze steunmaatregelen vallen wel onder de de-minimisverordening: Brexit Veerkrachtsubsidie, Cybersecurity verbetertrajecten, Corona compensatiepremie, Corona hinderpremie, Corona ondersteuningspremie, Digitale transformatieprojecten, Hinderpremie en sluitingspremie, Rentetoelage voor kmo's en inkomenscompensatievergoeding bij hinder openbare werken, Kmo-groeisubsidie, Kmo-portefeuille Ecologisch en veilig transport (Departement MOW i.s.m. VLAIO), Projectoproep Extended Reality (XR), Vlaams beschermingsmechanisme, Nieuw Vlaams beschermingsmechanisme, Vlaams Beschermingsmechanisme 3.
WELKE SUBSIDIES WORDEN VRIJGESTELD VAN BELASTING ?
Binnen de vennootschaps- en personenbelasting geldt het principe dat elke subsidie die een onderneming ontvangt van de overheid (zowel regionale, federale als Europese subsidies) wordt belast als een opbrengst. Al deze overheidssubsidies worden in één keer belastbaar op het ogenblik van ontvangst, behalve kapitaalsubsidies, die geleidelijk belast worden volgens het afschrijvingsritme van het gesubsidieerde actiefbestanddeel.
​
Vrijgesteld zijn van belasting zijn :
Ecologiepremie+ en Strategische ecologiesteun
Strategische transformatiesteun (enkel investeringssteun)
Strategische transformatiesteun COVID-19
Ecologisch en veilig transport (geactiveerd)
O&O haalbaarheidsstudie
Innovatieve starterssteun
Ontwikkelingsproject
Onderzoeksproject
Baekeland-mandaten
Innovatiemandaten (enkel fase 2)
ICON-projecten en thematische ICON's (enkel het bedrijfsdeel)
Hinderpremie
Sluitingspremie
Inkomenscompensatievergoeding